Recente thema's

  • Vertrouwen

    Vertrouwen 

    Is vertrouwen het geloof in de goede intenties van een ander? Waarop is zo'n geloof gebaseerd?  Kies je zelf voor het vertrouwen in een ander? Is vertrouwen een zelfgekozen bereidheid om anderen vanuit positieve verwachtingen tegemoet te treden? Kan vertrouwen verloren gaan en vervolgens worden hersteld?  Betekent vertrouwen dat je zelf iets niet weet en dat je je verlaat op een ander?

    Lees meer...  
  • Vrijheid van meningsuiting

    Vrijheid van meningsuiting
    Vrijheid van meningsuiting is één van de grondrechten uit onze grondwet, die op dit moment in de belangstelling staan. Maar wat wordt er bedoeld met vrijheid van meningsuiting en waarom vinden wij dat belangrijk? Als je de vrijheid hebt om je mening te uiten, betekent het niet dat je zomaar alles zegt wat in je opkomt. Meestal doe je dat niet. Gewoonlijk hou je rekening met je gehoor. Communicatie is immers een sociaal gegeven met een zender en een ontvanger. Betekent vrijheid van meningsuiting dan dat je wel zomaar mag zeggen wat in je opkomt, en dat niemand daar bezwaar tegen mag maken? Dat zou een saaie boel worden

    Lees meer...  
  • Weten

    Kan iemand iets weten zonder te weten wat hij weet? Die vraag stelt Socrates aan het begin van zijn dialoog met Theaitetos en diens leraar Theodorus. Aan het eind van de dialoog zijn ze een beetje van deze vraag afgedwaald als ze concluderen dat iemand kan menen te weten wat hij niet weet. Maar dat is natuurlijk geen antwoord op de vraag of je iets kunt weten zonder te weten dat je het weet.

    Lees meer...  
  • de goede maat

    De goede maat. 

    Maat houden is één van de klassieke deugden. Maar wat is een goede maat? Kun je die meten? “In niets te veel is de goede maat” zegt Socrates in de dialoog Philebus. Maar wat is in een handeling of in een gevoel te veel of te weinig? Hoe kun je weten wat de goede maat is in alle verschillende aspecten van het dagelijks leven? Kunnen anderen je dat vertellen, of kun je dat alleen zelf weten? En waaraan wordt dat dan afgemeten; welke meetlat kun je daarbij gebruiken?

    Lees meer...  
  • Respect

    Respect
    Wat is dat respect? Heeft het iets afstandelijks? 'Ik ben het niet met je standpunt eens, maar ik heb er wel respect voor', hoor je jezelf dan zeggen. Zeg je ook wel eens: 'Ik ben het wel met je standpunt eens, maar ik heb er geen respect voor?' Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit heb gezegd of gehoord. Alsof overeenstemming respect overbodig maakt. Heeft respect dan te maken met verdragen en accepteren? Je vindt het niet leuk, maar je moet het wel respecteren. Allemaal geprivatiseerde openbare nutsvoorzieningen verdwijnen tegenwoordig:

    Lees meer...  

Regelmaat
Bij de bespiegelingen hoe om te gaan met onze huidige 'intelligente opsluiting' valt me op dat vaak wordt gewezen op het nut van regelmaat. Waarom zou dat nuttig zijn? Wat wordt er eigenlijk bedoeld met regelmaat? Het is een samenstelling van de woorden regel en maat, maar dat is het woord maatregel ook. Een maatregel nemen betekent

een grens stellen, een richting aangeven. Maatregels kunnen vaak ingrijpend zijn en haaks staan op de gewone gang van zaken. Zo niet regelmaat. Dat staat niet haaks op de gewone gang van zaken, maar lijkt er meer structuur, wellicht meer diepgang in te willen aangeven. Regelmaat heeft dus te maken met maat houden. En blijkbaar niet alleen maar maat houden, maar dat ook nog doen volgens een bepaald patroon. Waarom is dat zinvol en nuttig voor thuiszitters en -werkers in deze crisistijd? Het 'gewone' dagelijks leven zit vol met regelmaat. De verschillende dagen van de week, met afwisselend de markt, de vuilnisophaal, de sportclub en pianoles, en de regelmaat van de kantooruren, de schooluren, de wisseldiensten en de opening- en sluitingstijden van winkels en horeca. Veel van die regelmaat speelt zich af in het sociale domein. Het is het stramien van ons samen-leven. Maar nu hebben we het dus over regelmaat in het privé-domein. Is dat moeilijk omdat al die sociale regelmaat ineens is weggevallen? En hoeven we meestal misschien helemaal niet na te denken over regelmaat, omdat we voortdurend 'geleefd worden' door alle gemeenschappelijke gebeurtenissen waaraan we iedere dag deelnemen? Maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag waarom regelmaat ook nu nuttig zou zijn. En helemaal niet wat regelmaat eigenlijk is? Wat verstaan we daaronder: regelmaat?