Thema's

Betoog

Socratisch Café

De klassieke opbouw van een betoog biedt een bruikbaar hulpmiddel voor het publieke spreken in debatten of voordrachten.
Een betoog heeft van oudsher de volgende opbouw;

1. Inleiding
Hier gaat het erom contact te maken met het publiek, interesse te wekken en het gevoel aan te spreken. Een goed begin is daarom een scherpe vraag, een geestige anekdote of een prijzende opmerking naar het publiek. Maak het publiek nieuwsgierig naar wat u te zeggen hebt.

2. Uiteenzetting
Vervolgens geeft u een kort overzicht van relevante feiten, gebeurtenissen, omstandigheden of cijfers, die de basis vormen voor uw centrale stelling.

3. Stelling
Hier formuleert u uw standpunt of oordeel. U neemt stelling door te benoemen waar het volgens u om draait in de kwestie.

4. Argumentatie
Daarna is het van belang de stelling te onderbouwen, de redenering achter uw standpunt te verduidelijken, en de redenen te geven om de feiten op deze manier te interpreteren. Hier kunt u ook ingaan op mogelijke kritiekpunten en deze weerleggen.

5. Afsluiting
Tot slot is het zinvol een samenvatting te geven en een conclusie. En om opnieuw het gevoel aan te spreken of een appèl te doen op het publiek


Literatuur: Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert, Vrije ruimte, filosoferen in organisaties,
Boom Amsterdam 2002.
www.hetnieuwetrivium.nl